Články & návody

Dokurzu.cz - rekvalifikační kurzy, online kurzy na jednom místě. Najděte si svůj kurz.

Autodilyadoplnky.cz - vše pro auta na jednom místě. Osvětlení vozidel, pneumatiky atd.

Nakupujete na nějvětším e-shopu Alza.cz?

Zámkař Jan Hanák - otevření aut Brno.

Spedice Praha Joppa Logistics s.r.o - komplexní spediční služby.

Záložní zdroje UPS - záložní zdroje pro zálohu 12V, 24V a 48V systémů.

Kotevní technika - kvalitní švýcarská kotevní technika Mungo.

HW - PANTY, spol. s r. o. - vysoušení vlhkého zdiva.

Vinařství Jan Plaček - červené víno z Moravy.

Kuchyně IN s.r.o. - kuchyňské studio Jihlava.

MBL spol. s r.o. - sanace železobetonových konstrukcí.

Ladislav Kouřil - originální zásnubní prsteny.

Potraviny z Polska – ano či ne?

Výlet na nákupy

Lidé žijící nedaleko polských hranic často vyrážejí na běžné nákupy právě do tohoto sousedního státu. Nákup v supermarketu je stojí výrazně méně než v tuzemsku a přitom tam seženou úplně stejné zboží. S tím, jak šla vzhůru inflace a všechno se zdražovalo, přibylo i těchto přeshraničních nakupujících a lidé neváhají do Polska jezdit třeba z mnohem větší dálky – desítky až stovky kilometrů.

Zboží denní potřeby

Nejde přitom zdaleka jen o potraviny. Spousta lidí v Polsku nakupuje i zboží denní potřeby, tedy zejména drogerii, palivo (benzín či naftu), věci do domácnosti, textilie nebo cigarety, alkohol a další. To vše je v Polsku (někdy i výrazně) levnější. A tak čas od času na obří nákup vyráží i ti, kteří na cestě stráví několik hodin – i přesto se jim to totiž vyplatí. Polsko se tak stává rájem nákupů a většina Čechů si ho nemůže vynachválit. Nakoupí tam totiž levně a na kvalitě to nepoznají.

Polské kauzy

Kdo vyráží za nákupy levných potravin za hranice, měl by mít ale na mysli některé odhalené největší polské kauzy z oblasti potravin, které se odehrály v posledních letech. Například se z Polska do dalších zemí včetně Česka vyvážely potraviny, u nichž bylo zjištěno, že namísto běžné kuchyňské soli do nich byla použita technická sůl určená k posypu silnic. Šlo přitom typově o zboží jako klobásy, šunku, rybí konzervy, chléb a další pečivo.

V poslední době se také řešila polská vejce určená na vývoz. Ta se opět dostala i do Česka a vzniklo podezření, že je v nich salmonela, kvůli čemuž nakonec byly vybity i některé polské velkochovy slepic.

A takových kauz bylo víc. Často se řeší polská kuřata, která také mohou být plná bakterií. Psalo se o polských kuřatech, která byla údajně „krmena“ technickým olejem. Inspekce také často řeší zavádějící informace na obalech polských potravin (před pár lety to byly například sušenky, v nichž bylo zjištěno asi třicetkrát větší než stopové množství arašídů – v rozporu s informací na obale).

Na nákupy s rozumem

Tím nechceme naznačovat, že jezdit na nákupy do Polska je riskantní. Jen musíte nakupovat s rozumem a s opatrností. Drtivá většina potravin v Polsku není nijak škodlivá. Ostatně, i v Česku a jiných zemích se občas ukáže, že nějaká šarže potravin je závadná a dochází k její likvidaci. To se zkrátka výjimečně stává. Ale pokud chcete výrazně levné zboží, je potřeba nakupovat ho opatrně a více nad tím přemýšlet. Jen pak na tom můžete skutečně vydělat.

Přečtěte si také Nenáviděný i milovaný palmový olej. Je možné se mu vyhnout? nebo Geopatogenní zóny značně ovlivňují náš organismus

Fotografie