Články & návody

Dokurzu.cz - rekvalifikační kurzy, online kurzy na jednom místě. Najděte si svůj kurz.

Autodilyadoplnky.cz - vše pro auta na jednom místě. Osvětlení vozidel, pneumatiky atd.

Nakupujete na nějvětším e-shopu Alza.cz?

Zámkař Jan Hanák - otevření aut Brno.

Spedice Praha Joppa Logistics s.r.o - komplexní spediční služby.

Záložní zdroje UPS - záložní zdroje pro zálohu 12V, 24V a 48V systémů.

Kotevní technika - kvalitní švýcarská kotevní technika Mungo.

HW - PANTY, spol. s r. o. - vysoušení vlhkého zdiva.

Vinařství Jan Plaček - červené víno z Moravy.

Kuchyně IN s.r.o. - kuchyňské studio Jihlava.

MBL spol. s r.o. - sanace železobetonových konstrukcí.

Ladislav Kouřil - originální zásnubní prsteny.

Rychlonabíjení se stává hitem

PD a QC

Majitelé chytrých telefonů už možná rychlonabíječky používají. A faktem je, že většina nových modelů smartphonů už má možnosti pro rychlonabíjení zabudované, takže postačí koupit si nabíječku s touto funkcí, případně powerbanku kompatibilní s rychlonabíjením a už to letí.

U majitelů zařízení od společnosti Apple je oblíbenou možností rychlonabíjení Power Delivery, které mimo jiné slibuje nabití baterie z 0 na 50 procent za pouhých 30 minut. Konkurenční zařízení s operačním systémem Android zase využívají formát rychlonabíjení Qualcomm Quick Charge. Některé smartphony už dnes ale zvládají obojí.

Revoluční GaN technologie

Dalším typem rychlonabíjení je technologie se zkratkou GaN. Ta je speciální v tom, že nabíječky, které ji podporují, v sobě nemají klasické křemíkové polovodiče. Ty jsou nahrazovány jinými, tvořenými z nitrigu galitého, který zajistí, že nabíječka se nejen nepřehřívá, ale pracuje s vyššími frekvencemi a dokáže nabíjet mnohem rychleji.

Zajímavé také je, že tyto nabíječky mohou být mnohem menší než ty klasické (protože se zkrátka nepřehřejí). A mohou nabíjet všechny typy zařízení, ať mají jakýkoliv operační systém.

Obnovte svou výbavu

Už vás nebaví čekat tři hodiny než se nabije váš smartphone, pak ho v nabíječce vystřídá tablet, následují chytré hodinky a ve frontě stojí vaše manželka s elektronickou cigaretou? Řešením není jen pořízení si mnoha nabíječek, ale zejména pořízení si rychlonabíječek.

U nich se dívejte především na jejich maximální výkon, který vám naznačí, jak rychlé jsou. Třeba nabíjení s výkonem 20 W je docela slušné. Ale co když vám řekneme, že technologie GaN dokáže dosáhnout až 100 W? A to pak už jen s úžasem zíráte, jak naskakují procenta na nabíjené baterii.

Sežeňte si i vhodnou powerbanku

Spousta lidí dnes nedokáže fungovat bez powerbanky, protože řada přístrojů se při jejich používání dost rychle vybíjí. A kde pořád hledat elektrickou zásuvku? Powerbanka je skvělým řešením. Pokud podporuje technologii rychlonabíjení (což ty nové umějí), je to ještě lepší. A některé powerbanky dokonce umí i to, že nabíjejí vaše zařízení (a to nejen jedno, ale klidně i dvě až tři naráz) a přitom můžete ze sítě rovnou nabíjet i je samotné. Tato technologie se mimochodem nazývá Pass through charging. A to je teprve to nejideálnější ušetření času, které tolik potřebujeme. Nemyslíte?

Přečtěte si u nás také text Zdroje MEAN WELL s DC výstupem 120/250/400 V nebo zjistěte, jestli Může být kastrace klíčem k mužské dlouhověkosti.

Fotografie