Články & návody

Dokurzu.cz - rekvalifikační kurzy, online kurzy na jednom místě. Najděte si svůj kurz.

Autodilyadoplnky.cz - vše pro auta na jednom místě. Osvětlení vozidel, pneumatiky atd.

Nakupujete na nějvětším e-shopu Alza.cz?

Zámkař Jan Hanák - otevření aut Brno.

Spedice Praha Joppa Logistics s.r.o - komplexní spediční služby.

Záložní zdroje UPS - záložní zdroje pro zálohu 12V, 24V a 48V systémů.

Kotevní technika - kvalitní švýcarská kotevní technika Mungo.

HW - PANTY, spol. s r. o. - vysoušení vlhkého zdiva.

Vinařství Jan Plaček - červené víno z Moravy.

Kuchyně IN s.r.o. - kuchyňské studio Jihlava.

MBL spol. s r.o. - sanace železobetonových konstrukcí.

Ladislav Kouřil - originální zásnubní prsteny.

Moderní gravírování aneb jak zručnost nahradil laser

Vrtalo vám někdy hlavou, jak se vytváří všechny ty složité obrazce na klíčenkách, oblečení nebo nábytku? Tvorba jemných rytin a obrazců byla odjakživa považována za uměleckou práci hodnou mistrů.

V případě dřeva lze mluvit o řezbářství, které má tradici dlouhou téměř jako lidstvo samo. Ke stejným účelům byla vždy hojně využívaná i kůže. Dřevo je vděčným materiálem, vhodným pro řezání, zdobení a pro další úpravy, ke kterým se v posledních letech přiřadila i novinka, kterou je gravírování. 

Jak se gravíruje dřevo

Gravírovat lze všechny druhy dřeva, ale nejčastěji se kreslí do masivního a tvrdého dřeva, jako je buk, smrk, dub či javor. Na velikosti a tvaru materiálu příliš nezáleží, neboť laserem lze kreslit na předměty od velikosti 1 mm až do 3 metrů. 
Oblibu si získaly gravírované turistické suvenýry, reklamní předměty, dřevěná kolečka, na kterých jsou pomocí gravírovací techniky nakresleny nápisy i obrázky příslušného objektu. Pak to mohou být například dřevěné placky nebo plakety vhodné pro různé příležitosti, jako jsou hony, srazy myslivců či rybářů, výročí spolků, nebo  klíčenky, cedule na dveře a také nejrůznější upomínkové předměty nebo hračky, jako jsou hrací kostky, vrchcáby nebo také stojánky na vizitky apd. Hojně se také gravírují kuchyňská prkénka, dřevěné rukojeti nožů, deštníků, nářadí, nebo také různé dárkové krabičky či obaly na vína.

Přesnost zaručená laserem nebo frézkou

Gravírovat lze nejrůznější materiály, od kůže, koženky i umělé kůže, přes kovy, sklo či plasty až po dřevo. Pro tuto činnost se již využívá laseru, který je dokonale přesný. Stejně jako ostatní materiály, ani dřevo se gravírováním nedeformuje ani neznehodnotí. Výhodou gravírování a laserového značení či kreslení je fakt, že není potřeba žádná fyzická námaha ani žádné raznice. Nástroj se neopotřebuje, výsledný efekt je trvalý a nesmyvatelný. Ke gravírování se často využívá i frézka, ta je ovšem povětšinou nahrazována moderním laserem.

Gravura

Výslednému efektu se říká gravura a právě gravury na dřevu patří k nejhezčím. Gravírovat lze jak dřevo surové, tak i lakované, kdy se buď zabarví lak, nebo se laserový paprsek progravíruje až na samotné dřevo. Gravírovat lze i podle fotografie, což patří k oblíbeným dárkům. Ve firmách, zabývajících se gravírováním, vám touto technikou nakreslí na vámi donesený dřevěný předmět obrázek vaší milované osoby, domácího mazlíčka, krajiny či jiného oblíbeného objektu. 

Gravírování svépomocí

Pokud má váš partner výtvarné sklony, můžete mu udělat radost nevšedním dárkem, kterým je domácí gravírka. Je to velice lehký nástroj vhodný ke zdobení dřeva, ale i jiných materiálů. Lze jej zakoupit v každém lepším hobby marketu. Součástí balení je náhradní karbidový rycí hrot, šablona s písmeny a čísly pro snadné rytí nápisů, takže si můžete sami vyrobit gravírovanou dřevěnou vizitku na dveře, nebo různé bytové doplňky.