Články & návody

Dokurzu.cz - rekvalifikační kurzy, online kurzy na jednom místě. Najděte si svůj kurz.

Autodilyadoplnky.cz - vše pro auta na jednom místě. Osvětlení vozidel, pneumatiky atd.

Nakupujete na nějvětším e-shopu Alza.cz?

Zámkař Jan Hanák - otevření aut Brno.

Spedice Praha Joppa Logistics s.r.o - komplexní spediční služby.

Záložní zdroje UPS - záložní zdroje pro zálohu 12V, 24V a 48V systémů.

Kotevní technika - kvalitní švýcarská kotevní technika Mungo.

HW - PANTY, spol. s r. o. - vysoušení vlhkého zdiva.

Vinařství Jan Plaček - červené víno z Moravy.

Kuchyně IN s.r.o. - kuchyňské studio Jihlava.

MBL spol. s r.o. - sanace železobetonových konstrukcí.

Ladislav Kouřil - originální zásnubní prsteny.

Může být kastrace klíčem k mužské dlouhověkosti?

Již odedávna se hledaly způsoby, jak si zajistit delší život. Hledání elixíru mládí nebo nesmrtelnosti vždy působilo spíše komicky a tak se hledaly racionální možnosti, které by bylo možné vyzkoušet. Vědce vždy zajímalo, proč se ženy dožívají vyššího věku, než muži a jedna z teorií říká, že je to způsobeno mužskými genitáliemi. Další názory to zase vyvrací, pojďme se tedy podívat, jak to bylo doopravdy.

Kastrace a delší život

Souvislost s kastrací a delším životem začala být vážně řešena, když se podle historických záznamů zjistilo, že se eunuchové dožívali vždy výrazně vyššího věku, než ostatní lidé v tehdejší době. Eunuchové jsou známí již z dob starého Egypta, ale vyskytovali se i mnohem později. Úmyslná kastrace se prováděla zejména mužům, kteří měli pečovat o královský harém i pohodlí císařů. Korejští vědci porovnávali záznamy a zjistili, že mělo mnoho eunuchů zhruba o pětinu delší život. Souvislost s delším životem byla částečně vyvrácená teorií, že eunuchové nemuseli tvrdě pracovat a žili na panském dvoře ve výrazně lepších podmínkách, než chudý lid, který se musel dřít pro svojí obživu.

Hormony ve varlatech

Z vědeckého hlediska má kastrace ještě logičtější vysvětlení. Jedním z hlavních důvodů, proč se muži dožívají menšího věku, je skutečnost, že jsou vystaveni většímu stresu a to díky hormonům, které produkují mužské pohlavní orgány. Ženy jsou tedy od přírody klidnější a dokáží snadno uvažovat s rozvahou. Muži jsou neustále rozptylováni hormony, které je nutí přemýšlet jiným orgánem, než tím v hlavě. To pochopitelně vyvolává stres. 
Kastrace ovšem není spolehlivým řešením, které by život prodloužilo. Jiné vědecké průzkumy ukazují, že k dlouhověkosti skvěle přispívá pravidelný sex, který je nejlepším řešením k odbourání stresu, a bez genitálií by se něco takového provozovalo jen těžko.