Články & návody

Dokurzu.cz - rekvalifikační kurzy, online kurzy na jednom místě. Najděte si svůj kurz.

Autodilyadoplnky.cz - vše pro auta na jednom místě. Osvětlení vozidel, pneumatiky atd.

Nakupujete na nějvětším e-shopu Alza.cz?

Zámkař Jan Hanák - otevření aut Brno.

Spedice Praha Joppa Logistics s.r.o - komplexní spediční služby.

Záložní zdroje UPS - záložní zdroje pro zálohu 12V, 24V a 48V systémů.

Kotevní technika - kvalitní švýcarská kotevní technika Mungo.

HW - PANTY, spol. s r. o. - vysoušení vlhkého zdiva.

Vinařství Jan Plaček - červené víno z Moravy.

Kuchyně IN s.r.o. - kuchyňské studio Jihlava.

MBL spol. s r.o. - sanace železobetonových konstrukcí.

Ladislav Kouřil - originální zásnubní prsteny.

Nenáviděný i milovaný palmový olej. Je možné se mu vyhnout?

Palmový olej je v posledních měsících stále probíranějším tématem. Nejčastěji se o něm mluví v souvislosti s lidským zdravím a hromadným vypalováním deštných pralesů v Indonésii. Jedná se o surovinu číslo 1 v potravinářském i chemickém průmyslu a zatímco společnostem přináší velké zisky, na přírodě zanechává jizvy, ze kterých se jen tak nevzpamatuje. 

Co je to palmový olej

Jedná se o olej získávaný z palmy olejné, ta se nejčastěji pěstuje právě v Indonésii. Olej se získává nejčastěji z oplodí palem a pak i ze semen. Pro společnosti má velkou výhodu v tom, že je velmi levný a také trvanlivý. Jeho vlastnosti mu předurčují to, aby byl využitelný pro širokospektrou výrobu produktů. Používá se k výrobě potravin jako jsou čokolády, sušenky, brambůrky, směsné stolní oleje, nugety, instantní potraviny aj. Využívá se rovněž i v biopalivech, šampónech, mýdlech, kosmetice (rtěnky, koupelové směsi, make-upy aj.) a mnoha chemických přípravcích. Zajímavé je jeho získávání, které rozhodně neprobíhá přírodní metodou, ale za pomoci uhlovodíkových rozpouštědel. 

Proč je špatný

Ze zdravotního hlediska se jedná o tichého zabijáka a to díky vysokému obsahu nasycených mastných kyselin, kterých má více, než najdeme například ve vepřovém sádle. Jeho časté využívání je zodpovědné za zvýšení cholesterolu v krvi a vzniku mnoha srdečních onemocnění. Podílí se na zvýšení rizika mrtvice a přispívá také ke kornatění tepen.
Z ekologického hlediska se jedná o katastrofu, která nemá obdoby. Velké korporace kvůli jeho získávání vypalují desetitisíce hektarů deštných pralesů a to vede k masové záhubě vzácných orangutanů a silným zdravotním potížím místních obyvatel. Místa po palmových plantážích jsou díky pesticidům a herbicidům dále nepoužitelná pro pěstováni plodin i růst původní vegetace, nenávratně se tak ničí příroda, která zde byla odjakživa.

Jak se mu vyhnout

Díky velké osvětě již mnoho lidí po celém světě zahájilo bojkot palmového oleje a to tím, že se vyhýbají produktům kde se použitá. Produktům z palmového oleje se lze vyhnout tak, že si každý přečte složení výrobku před tím, než ho zakoupí. Mnoho výrobců ho často maskuje i za jiné názvy, jako třeba přírodní palmový olej, přírodní olej aj. Palmový olej používají nejčastěji potravinářské giganty jako jsou Nestlé, Unilever aj. Ku podivu menší výrobci často používají běžné oleje. Pokud chcete mít jistotu, že vaše potraviny palmový olej neobsahují, je vhodné sledovat ty, kde je přímo uvedený použitý olej, například rostlinný, slunečnicový aj.