Články & návody

Dokurzu.cz - rekvalifikační kurzy, online kurzy na jednom místě. Najděte si svůj kurz.

Autodilyadoplnky.cz - vše pro auta na jednom místě. Osvětlení vozidel, pneumatiky atd.

Nakupujete na nějvětším e-shopu Alza.cz?

Zámkař Jan Hanák - otevření aut Brno.

Spedice Praha Joppa Logistics s.r.o - komplexní spediční služby.

Záložní zdroje UPS - záložní zdroje pro zálohu 12V, 24V a 48V systémů.

Kotevní technika - kvalitní švýcarská kotevní technika Mungo.

HW - PANTY, spol. s r. o. - vysoušení vlhkého zdiva.

Vinařství Jan Plaček - červené víno z Moravy.

Kuchyně IN s.r.o. - kuchyňské studio Jihlava.

MBL spol. s r.o. - sanace železobetonových konstrukcí.

Ladislav Kouřil - originální zásnubní prsteny.

Chcete se zahřát a osvěžit? Připravte si punč

Nápoj zvaný punč máme spojený hlavně se zimním obdobím. Horký punč pomůže člověka rozehřát a povzbudit. Můžeme si na něj zajít do restaurace nebo cukrárny, ovšem také si jej můžeme připravit doma. Punč je hodně spojen s nejtradičnějšími a nejhezčími svátky roku, kterými jsou Vánoce. Někoho však může překvapit, že jsou známy recepty i na chlazený punč, kterým se můžeme osvěžit v horkém létě. Při posezení pod pergolou s rodinou či přáteli určitě přijde každému k chuti například studený jablečný punč, který je nejen osvěžujícím, ale i zdraví prospěšným nápojem. 

Příprava punče

Pro přípravu punče existuje mnoho návodů a receptů. Kolik je receptů, tolik je také ingrediencí, ze kterých se ladný punč dá vyrobit. Nejznámější jsou patrně punče, ve kterých hraje prim ovoce, ovocné šťávy a alkohol. Ovšem to nejsou jediné známé přísady. Punč se připravuje také z mléka, vína, koření a dalších ingrediencí, které má každý z nás doma po ruce, nebo si může v obchodě zakoupit již připravenou punčovou směs.
Co však nemůže postrádat žádný správný punč, je alkohol, kterého by v každém punči mělo být kolem 30%, pokud jej pochopitelně budeme připravovat pouze pro dospělé. Pro své ratolesti můžeme přichystat rovněž skvělý punč, ale vynecháme alkohol. V létě jsou ovocné punče pro děti skvělým doplňkem a osvěžujícím nápojem, v zimě se mohou krásně zahřát, když přijdou z venku celé prokřehlé. 

 Recepty

 Ať již použijeme jakékoliv ingredience, základem je vždy čerstvá převařená voda a k dochucování se používají různá koření. Nejobvyklejším bývá hřebíček, skořice, kardamon a vanilka. Ke zlepšení chutě lze přimíchat také citronovou nebo pomerančovou kůru.
Když byla řeč o Vánocích, tak správný vánoční punč se připravuje výjimečně ne z vody, ale ze silného černého čaje. Do něj se přidá rum nebo griotka, červené víno a podle chuti skořice a hřebíček. Vytvořenou směs přivedeme k varu, podáváme ve sklenicích, které můžeme ozdobit plátky pocukrovaného citronu, nebo jiného ovoce.  

Zajímavý je také listopadový punč připravený ze svařené vody s cukrem, do které zároveň při ohřevu nalijeme bílé víno. Dochutit jej lze šťávou z citronu a pomeranče a nakonec přidáme rum.
Pokud do tohoto punče přidáme ještě trochu vodky a červeného vína, vznikne si punč finský.
Zcela netypickým je mléčný punč, který připravíme svařením mléka s cukrem a skořicí. Do horkého mléka nalijeme rum nebo brandy, nádobu odstavíme a před podáváním můžeme punč znovu ohřát.