Články & návody

Dokurzu.cz - rekvalifikační kurzy, online kurzy na jednom místě. Najděte si svůj kurz.

Autodilyadoplnky.cz - vše pro auta na jednom místě. Osvětlení vozidel, pneumatiky atd.

Nakupujete na nějvětším e-shopu Alza.cz?

Zámkař Jan Hanák - otevření aut Brno.

Záložní zdroje UPS - záložní zdroje pro zálohu 12V, 24V a 48V systémů.

Kotevní technika - kvalitní švýcarská kotevní technika Mungo.

HW - PANTY, spol. s r. o. - vysoušení vlhkého zdiva.

Vinařství Jan Plaček - červené víno z Moravy.

Kuchyně IN s.r.o. - kuchyňské studio Jihlava.

MBL spol. s r.o. - sanace železobetonových konstrukcí.

Ladislav Kouřil - originální zásnubní prsteny.

Jízda s autoboxem

Střešní box je užitečný a praktický pomocník, který vám umožní zvětšit úložnou kapacitu vašeho vozu. Ideální je zejména při delších cestách, kdy do něj můžete uložit sportovní vybavení, dětský kočárek, kufry, delší předměty a obecně všechna zavazadla, která by se nevešla do zavazadlového prostoru.

Jak vybrat střešní box

Při výběru autoboxu je třeba zvážit požadovaný objem prostoru a rozměry boxu vzhledem k typu vozidla a plánovanému využití. Existuje široká škála velikostí a tvarů autoboxů, které mohou splňovat různé potřeby.

Velikost boxu

Rozměry boxu je zásadní parametr, který byste měli před pořízením střešního boxu zvážit. Jaké množství zavazadel a jaký druh budete převážet. Střešní boxy nabízí objem v rozmezí 200-600 litrů. Nejvyhledávanější střešní boxy mají objem cca 500 litrů a pohodlně v nich přepravíte vybavení pro čtyřčlennou rodinu.

Obecně pro přepravu objemnější předmětů, jako jsou například dětské kočárky, se více hodí boxy vyšší a nižší, které nepřesahují délku 130 cm. Boxy nad 130 cm jsou vhodné k přepravování lyžařského vybavení. Tyto boxy bývají také užší a zbude tak místo například pro nosič kol. Boxy s délkou cca 250 cm jsou vhodné tam, kde se přepravují věci pro větší počet lidí.

Nosnost střechy

Při výběru autoboxu je potřeba zvážit nosnost střechy vozu. Tento údaj najdete v technickém průkazu. Při součtu celkové hmotnosti počítejte s rezervou cca 10%.

Počítat musíte s:

  • Hmotností příčníků
  • Váhou střešního boxu
  • Váhou nákladu

Materiál

Většina autobusů je vyrobena z plastu. U plastu je důležitý jeho druh a tloušťka. U levnějších typů je plast tenký a je zde riziko, že se při větším zatížení deformuje a může prasknout. Problém pak může být i při uchycení a otevírání autoboxu. Standardem by měla být tloušťka alespoň 4 mm. Spolehlivé a bezpečné autoboxy jsou vyrobeny z odolných plastů. Nejlepší řešení je ABS plast. Je odolný vůči mechanickému poškození a výkyvům teplot a může být vyztužen kovovými výztuhami.

Řízení s autoboxem

Při použití střešního boxu je nutné počítat se změnou jízdních vlastností vozidla. Dochází ke změně celkového těžiště a můžete vnímat zhoršení jízdních vlastností auta. Měli byste tomu přizpůsobit i jízdu, zejména dbát na průjezdy zatáček a celkovou rychlost. Dochází také ke zvýšení spotřeby paliva v průměru o 10 až 20%. Změny můžete zmírnit volbou aerodynamického tvaru boxu.

Proudění vzduchu při jízdě také může zvýšit hlučnost. Je ji možné korigovat stylem jízdy, která by měla být co nejplynulejší a uchycením nákladu popruhy. Ne vždy na hlučnost bude mít vliv rychlost jízdy, některé boxy mohou být hlučnější i při relativně pomalé rychlosti.

Jak rychle jet se střešním boxem

Nejčastěji se uvádí doporučená maximální rychlost 130 km/h, což je optimální a je to i nejvyšší povolená rychlost na dálnicích v ČR. Například v Německu, kde je povolená maximální rychlost vyšší, je omezení rychlosti s nákladem na střeše také 130 km/h. Při testování je jako akceptovatelná uváděna rychlost 150-160 km/h. I zde mají vliv vlastnosti konkrétního nosiče. Kvalitnější boxy jsou obvykle testovány na vyšší rychlosti.

Půjčovna střešních boxů Brno

Půjčujeme střešní boxy na vozidla téměř všech značek. Specializujeme se na vozy značky Škoda (Fabia, Rapid, Octavia, Superb). K boxům vám půjčíme také střešní nosič. Střešní nosiče, které nabízíme, jsou vhodné téměř na všechny typy automobilů. Vše vám vysvětlíme, pomůžeme vám s montáží a případně vám vše zdarma instalujeme.

Naši nabídku neustále rozšiřujeme, abychom vyšli vstříc poptávce našich zákazníků. V případě jakýchkoli dotazů nás neváhejte kontaktovat. Pokud máte pochybnosti ohledně montáže některého z našich nabízených střešních nosičů na váš automobil nebo pokud si jednoduše nejste jisti, který nosič by byl pro vás ten nejvhodnější, rádi vám poskytneme pomoc a poradenství. Jsme tu pro vás, abychom vám pomohli vybrat ten správný produkt pro vaše potřeby.

Fotografie