Články & návody

Dokurzu.cz - rekvalifikační kurzy, online kurzy na jednom místě. Najděte si svůj kurz.

Autodilyadoplnky.cz - vše pro auta na jednom místě. Osvětlení vozidel, pneumatiky atd.

Nakupujete na nějvětším e-shopu Alza.cz?

Zámkař Jan Hanák - otevření aut Brno.

Spedice Praha Joppa Logistics s.r.o - komplexní spediční služby.

Záložní zdroje UPS - záložní zdroje pro zálohu 12V, 24V a 48V systémů.

Kotevní technika - kvalitní švýcarská kotevní technika Mungo.

HW - PANTY, spol. s r. o. - vysoušení vlhkého zdiva.

Vinařství Jan Plaček - červené víno z Moravy.

Kuchyně IN s.r.o. - kuchyňské studio Jihlava.

MBL spol. s r.o. - sanace železobetonových konstrukcí.

Ladislav Kouřil - originální zásnubní prsteny.

Jak zůstat student

Zůstat studentem se vyplatí za všech okolností. Ne každý středoškolák se například dostane na vysokou školu, ale to ještě neznamená úplný konec nadějí. Patříte mezi ty, kteří si chtějí udržet status studenta co nejdéle to jde? Pak tenhle článek je přesně pro vás.

Jaké jsou výhody studenta

Zlevněné jízdné, zvýhodněné vstupy, zkrátka studentské slevy. Ale není to jen o slevách. Jde také o státní příspěvky, pojištění, daně, sociální dávky a mnoho dalšího. Na status studenta dosáhnou všechny osoby, které studují vysokou školu. Vysoká škola pak nerozděluje prezenční studenty od těch dálkových. Naopak u vyšší odborné nebo střední školy si status studenta zachová pouze ten, který dochází na výuku v rámci prezenčního studia.

Kdy ztratíte status studenta

Úspěšně jste absolvovali školu? Anebo víte, že semestr za moc nestál a bude nutné školu opustit? Pak právě na konci tohoto období status ztratíte. Po ukončení studia na vysoké škole úspěšným složením zkoušek jste studentem pouze do konce června, ovšem studentské výhody můžete čerpat až do konce srpna, kdy končí oficiálně školní rok. Přerušíte-li, nebo ukončíte studium v průběhu, končíte v den, kdy obdržíte rozhodnutí o ukončení.

Jak si status studenta udržet

Hlavně maturanti se obávají, že pokud se nedostanou na vysokou školu, budou muset rychle na úřad práce. Nepanikařte. Můžete se zkusit přihlásit na některou z vyšších odborných škol, tedy VOŠku, kde bývají často nižší nároky nejen na přijetí, ale také na úspěšné absolvování studia. Přihlášky na tyto školy se podávají až do konce srpna a většinu z nich lze studovat také dálkově.

Některé vysoké školy dokonce přijímají nové studenty i v průběhu roku. Zjistěte si více o své vysněné škole a třeba budete mít šanci hned v zimě. U soukromých škol dokonce často nabízejí individuální řešení, kdy studovat můžete i krátce po již započatém akademickém roce.

A posledním, takovým nestandardním řešením, je studium jazyků na jazykové škole. Určitě si ale nejprve zkontrolujte veškeré podmínky, abyste si status studenta na vybrané škole uchovali. Jazyková škola musí mít akreditaci od MŠMT a student musí docházet na studium po celou dobu školního roku. Nastoupit můžete i před koncem kalendářního roku, takže klidně i po úspěšně zvládnuté maturitní zkoušce v září, kdy hvězdy září.

Fotografie