Články & návody

Dokurzu.cz - rekvalifikační kurzy, online kurzy na jednom místě. Najděte si svůj kurz.

Autodilyadoplnky.cz - vše pro auta na jednom místě. Osvětlení vozidel, pneumatiky atd.

Nakupujete na nějvětším e-shopu Alza.cz?

Zámkař Jan Hanák - otevření aut Brno.

Spedice Praha Joppa Logistics s.r.o - komplexní spediční služby.

Záložní zdroje UPS - záložní zdroje pro zálohu 12V, 24V a 48V systémů.

Kotevní technika - kvalitní švýcarská kotevní technika Mungo.

HW - PANTY, spol. s r. o. - vysoušení vlhkého zdiva.

Vinařství Jan Plaček - červené víno z Moravy.

Kuchyně IN s.r.o. - kuchyňské studio Jihlava.

MBL spol. s r.o. - sanace železobetonových konstrukcí.

Ladislav Kouřil - originální zásnubní prsteny.

Válka s klíšťaty začíná! Jste připraveni v boji chránit i své mazlíčky?

Zima pomalu končí svou nadvládu a s oteplením se kromě krásných prvních jarních květin probouzejí i obávaná klíšťata. Pokud máte doma psa nebo kočku, určitě vám pojem ochrana před klíšťaty není cizí. Jak ale vašeho domácího mazlíčka chránit co nejefektivněji?

Ixodes ricinus!

Nebojte, tohle není žádné zlověstné zaklídnadlo z kouzelné knihy. Ačkoli u slova zlověstné si už tak jistí nejsme. Ixodes ricinus je latinský název pro Klíště obecné. Tito malí krvežízniví roztoči patří do skupiny klíšťatovitích a poprávu jsou jedni z nejobávanějších tvorů živočišné říše. Nejen že jsou to parazité živící se zvířecí i lidskou krví, jsou to bohužel i přenašeči velmi závažných onemocnění jako je například lymeská borelióza nebo klíšťová encefalitida.

Klíště jako zdroj nákazy

Zánět mozku, který způsobuje klíšťová encefalitida u lidí, vašemu psovi nebo kočce naštěstí nehrozí. Avšak lymeská borelióza může u vašeho mazlíčka způsobit zánět kloubů nebo dokonce i vážné poškození ledvin. Proto není dobré prevenci podceňovat. Vašeho miláčka je potřeba chránit stejně zodpovědně jako chráníte sebe a svou lidskou rodinu. Klíště zakousnuté do vašeho čtyřnohého přítele je totiž nepřímou hrozbou i pro vás.

Z klíštěte nalezeného v srti vašeho psa či kočky se můžete nakazit například neodbornými pokusy o jeho odstranění. Často se také stává, že klíště na zvířeti neodhalíte. To se po čase nasytí a zvířete se pustí. Třeba i u vás doma. Možná zrovna ve vaší posteli. Celkem nepěkná představa, co říkáte? A co teprve, když takovou napitou klíštěcí kuličku najde vaše malé dítě.

Základem je včasná prevence

Jedinou možností, jak takovým hrůzným scénářům jednoduše předejít je prevence. Současný trh nabízí několik možností, jak vašeho domácího mazlíčka efektivně chránit před útokem klíšťat. Jednotlivé prostředky se mezi sebou liší například cenou, způsobem aplikace a v neposlední řadě i dobou, po kterou proti klíšťatům působí.

Jaký způsob ochrany zvolit?

Jednou z možností ochrany jsou například antiparazitární obojky, které jsou vhodné zejména pro psy. Jejich doba účinnosti bývá zpravidla v řádech týdnů až měsíců. Obojek psa chrání i před blechami. Majitelé koček často dávají přednost jiným druhům prevence z důvodu bezpečnosti.

Další možností jsou tzv. spot-on přípravky, které se nejčastěji aplikují pomocí pipety přímo do srsti zvířete v oblasti mezi lopatkami. Tyto přípravky mají kratší dobu účinnosti, která se obvykle pohybuje v rozmezí týdnů.

V neposlední řadě trh nabízí i různé protiklíštěcí spreje či pěny. Ty je však potřeba aplikovat před každou procházkou.

Psa je možné proti lymeské borelióze naočkovat, ovšem toto očkování ho neochraní před samotným přisátím klíštěte.

Velmi oblíbená je i ochrana pomocí přírodních produktů, která nabízí možnost chránit sebe i své čtyřnohé kamarády například éterickými oleji či dostatečným přísunem vitamínu B. Tato ochrana se ovšem chemickým přípravkům zpravidla nevyrovná.

Pokud nedáte na internetové rady a moudra, není nic jednoduššího než se ohledně ochrany vašich mazlíčků před klíšťaty poradit se skutečnými odborníky. Vaší pomocí při řešení prevence před klíšťaty může být například veterinární ordinace MVDr.Roberta Justa v Brně. My už vám můžeme jen popřát jaro plné radosti s vašimi zvířecími přáteli a pokud možno minimum starostí s klíšťaty!

 

Fotografie