Články & návody

Dokurzu.cz - rekvalifikační kurzy, online kurzy na jednom místě. Najděte si svůj kurz.

Autodilyadoplnky.cz - vše pro auta na jednom místě. Osvětlení vozidel, pneumatiky atd.

Nakupujete na nějvětším e-shopu Alza.cz?

Zámkař Jan Hanák - otevření aut Brno.

Spedice Praha Joppa Logistics s.r.o - komplexní spediční služby.

Záložní zdroje UPS - záložní zdroje pro zálohu 12V, 24V a 48V systémů.

Kotevní technika - kvalitní švýcarská kotevní technika Mungo.

HW - PANTY, spol. s r. o. - vysoušení vlhkého zdiva.

Vinařství Jan Plaček - červené víno z Moravy.

Kuchyně IN s.r.o. - kuchyňské studio Jihlava.

MBL spol. s r.o. - sanace železobetonových konstrukcí.

Ladislav Kouřil - originální zásnubní prsteny.

Blechy, klíšťata, komáři. Jak s nimi bojovat?

Důležitá je prevence

Ať už vás trápí jakýkoliv poletující, lezoucí nebo skákavý hmyz, uvědomte si, že nejlepším řešením je prevence. Hubení hmyzu pomáhá také, ale včasná ochrana zabrání tomu, byste byli poštípaní a pokousaní. V případě klíšťat je potřeba myslet při každé návštěvě lesa či chůzi po louce na použití repelentu. Můžete ho aplikovat i na své psí miláčky, které byste zároveň měli chránit s pomocí speciálních tablet, obojků nebo postřiků. Totéž platí u blech (které si většinou vybírají právě vaše zvířata, nikoliv vás) – a prostředky proti klíšťatům obvykle fungují i proti blechám.

Boj s komáry

S komáry budete svádět mnohem urpustnější a nekonečnější boj. Zvlášť pokud se pohybujete nebo bydlíte někde u vody. Přemnožení komáři dokážou pěkně potrápit. Letní venkovní posezení se může proměnit v peklo na zemi. Noci plné bzučení a ranní štípance na všemožných částech těla jsou prokletím. A vaše děti se pak mohou uškrábat.

I tady ale existuje pomoc a nemusíte jen tiše trpět. Když máte komárů doma moc, je vhodné pořídit si postřik, celou domácnost řádně vystříkat, uzavřít a několik minut nechat jed působit, aby zahubil všechny komáry. Na noc pak můžete do zásuvek dávat speciální tablety, které lidem voní, ale komáry zabíjí.

Venkovní ochrana

Komáři dobře vnímají pachy. Prodávají se proto třeba svíčky, které při zapálení odpuzují komáry. Můžete tedy sedět i večer venku a komárů tolik nepřilétne. Další možností je použít opět repelent, který vás ochrání. Doma byste měli včas večer zavírat okna, protože komáři přilétají za světlem – jakmile budete večer větrat, budete jich doma mít plno. A dobrou venkovní pomocí jsou také speciální UV lampy, které přitahují hmyz a likvidují ho – včetně komárů.

Domácí repelent

Pokud nemáte rádi kupované repelenty plné chemie, můžete si zkusit vyrobit domácí repelent. Komáři podle všeho nesnáší mátu, eukalyptus, citronellu, čajovník a skořici. Pokud z nich tedy vyrobíte tinkturu nebo si koupíte éterické oleje s touto složkou, můžete si provonět domov nebo postříkat i sebe, což bude velmi osvěžující – zato komáři z toho budou šílet a ani se k vám nepřiblíží.

Venkovní květiny

Tvrdí se, že komárům vadí také specifická vůně některých květin. Pokud si tedy okolo terasy vysadíte levanduli, bazalku, rozmarýn, meduňku, afrikány nebo muškáty, komárům se tam příliš líbit nebude a raději poletí jinam. Stoprocentní ochrana to není, ale určitě to aspoň trochu pomůže a budete to mít venku v létě hezké.

Přečtěte si také Válka s klíšťaty začíná! Jste připraveni v boji chránit i své mazlíčky? nebo Domácí mazlíček jako dárek pro děti? 

Fotografie