Články & návody

Dokurzu.cz - rekvalifikační kurzy, online kurzy na jednom místě. Najděte si svůj kurz.

Autodilyadoplnky.cz - vše pro auta na jednom místě. Osvětlení vozidel, pneumatiky atd.

Nakupujete na nějvětším e-shopu Alza.cz?

Zámkař Jan Hanák - otevření aut Brno.

Spedice Praha Joppa Logistics s.r.o - komplexní spediční služby.

Záložní zdroje UPS - záložní zdroje pro zálohu 12V, 24V a 48V systémů.

Kotevní technika - kvalitní švýcarská kotevní technika Mungo.

HW - PANTY, spol. s r. o. - vysoušení vlhkého zdiva.

Vinařství Jan Plaček - červené víno z Moravy.

Kuchyně IN s.r.o. - kuchyňské studio Jihlava.

MBL spol. s r.o. - sanace železobetonových konstrukcí.

Ladislav Kouřil - originální zásnubní prsteny.

Horka hodně zatěžují náš organismus

Úžeh a úpal

Pobyt na slunci je nebezpečný. Nejde jen o to, že se můžete spálit. Dlouhý pobyt na slunci může zapříčinit úpal nebo úžeh. Oba stavy mají podobné příznaky, u obou se obvykle objevuje horká a začervenalá pokožka, ale může se dostavit i teplota až horečka, člověk je dehydratovaný, unavený... a v nejzazším případě je nutná lékařská pomoc.

Kromě toho na slunci trpí i oči, pokud nejsou chráněny slunečními brýlemi. A můžete si spálit i rty, které je třeba také chránit balzámem s UV filtrem. Takže léto může být velmi rizikové.

Velké horko

Ale co když se slunci vyhýbáte, pohybujete se pouze ve stínu, jenže i v tom stínu je přes 30 stupňů Celsia? A co když takové (na naše podnebné podmínky) extrémní vedro netrvá den ani dva, ale s krátkými přestávkami třeba celý měsíc? To už je pro náš organismus značná zátěž, protože tomu není přizpůsobený. Obyvatelé jižních států Afriky jsou na vedro přivyklejší, o Afričanech nemluvě. Ale středoevropané to snášejí obvykle velmi těžce. A nejde rozhodně jen o subjektivní pocit, protože je prokázané, že přílišná vedra našemu organismu škodí, špatně je snášejí různé orgány a citlivějším jedincům mohou způsobit až kolapsové stavy. Nejohroženější jsou přitom děti a senioři.

Dehydratace

V první řadě hrozí tělu dehydratace. I když jste ve vedru zásadně ve stínu, voda z těla se velmi rychle odpařuje, a to zejména prostřednictvím potu. Proto je potřeba tekutiny průběžně doplňovat. Dva litry jsou přitom naprosté minimum. Pokud vypijete dvojnásobek, tělu to jen prospěje. Pít byste přitom měli včas a ne až když máte žízeň. A sladké limonády a kávu vyměňte raději za úplně obyčejnou kohoutkovou vodu, která je pro tělo v takových teplech nejpřínosnější.

Přehřátí

Stav přehřátí není totožný s úpalem ani úžehem. Přehřát se můžete i při pobytu ve stínu. Stačí, když jste dlouho vystaveni nadměrným teplotám. Za běžných okolností tělo dokáže teplotu regulovat samo a uhlídá si ji. K tomu slouží část mozku nazvaná hypothalamus. Ale může se stát, že horko je tak úporné, že tato část se jakoby vypne. Přestane hlídat teplotu, protože je přehřátá sama o sobě. A pak se začne přehřívat celý organismus, což končí obvykle kolapsem a předáním postiženého člověka do lékařské péče. Jedinou prevencí je chladit organismus – jít domů do chladnější místnosti, vykoupat se, dát si sprchu.

Před přehřátím byste měli hlídat především děti, jejichž termoregulace ještě nefunguje tak dobře jako u dospělých lidí. Ohroženi jsou ale i senioři a riziko hrozí také lidem se srdečními problémy nebo obézním jedincům.

Přečtěte si také 5 tipů pro vaši hezčí zahradu nebo Jak si zútulnit kancelář

Fotografie